Lithium-ion accu's (Li-ion) en Lithium-ijzerfosfaat accu's (LiFePO4)

Lithium-ion accu's (Li-ion) en Lithium-ijzerfosfaat accu's (LiFePO4)

Lithium-ion accu's (Li-ion) en Lithium-ijzerfosfaat accu's (LiFePO4) zijn beide lithium-ion accu's, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen deze twee.

Een van de grootste verschillen is de chemische samenstelling van de elektroden. Li-ion accu's hebben koolstof-gebaseerde elektroden, terwijl LiFePO4 accu's ijzerfosfaat-gebaseerde elektroden hebben. Dit leidt tot verschillen in de prestaties van de accu's. LiFePO4 accu's hebben bijvoorbeeld een hoger energiemaximum en een langere levensduur dan Li-ion accu's.

Een ander belangrijk verschil is de veiligheid. LiFePO4 accu's zijn veiliger dan Li-ion accu's, omdat ze minder gevoelig zijn voor oververhitting en overbelasting. Dit maakt LiFePO4 accu's geschikt voor toepassingen waar veiligheid van groot belang is, zoals in elektrische voertuigen.

Daarnaast hebben LiFePO4 accu's ook een beter prestatie bij lage temperaturen, een hoger cyclisch rendement en een langere levensduur.

In samenvatting, LiFePO4 accu's zijn veiliger, hebben een langere levensduur en een hoger energie-rendement dan Li-ion accu's. Hierdoor zijn ze populair in toepassingen waar veiligheid en duurzaamheid van groot belang is.